Vad kan du göra åt det?

Börja med att rensa kylskåpet och skafferiet (och dina gömmor) på sådant som inte behövs. Släng eller ge bort till en granne (det kan kännas jobbigt att slänga mat, men detta är ditt första steg till att må bättre och få kontroll över ditt ätande). Du kommer att upptäcka att ditt skåp är fullt med saker du egentligen inte behöver, t ex oboy, kakor, saft och liknande. Att ta bort frestelser gör det svårare för dig att ”akut-baka” något när sötsuget sätter igång. (Tips på vad du kan ha hemma när suget sätter in kan du läsa om här.)

Berätta gärna för din omgivning att du har ett matmissbruk. Visa att du är allvarlig och berätta att du har svårt att stå emot mat, kakor och godis. Det är kanske lättare att vara ärlig med din familj och berätta att du behöver stöd i din resa mot att bli matmissbrukfri, att du inte vill att de trugar eller bjuder på godis eller tårtor. På jobbet kan det kännas obekvämt att berätta om ditt matmissbruk. Du kan istället t ex säga att du i framtiden kommer att tacka nej till kakor eller bullar som bjuds för att du måste tänka på din hälsa och inte menar något illa mot den som bjuder. Allra bäst är att vara helt öppen med det. Vet alla om att du har ett problem är det svårare att överäta.

Intala dig mentalt att du under en tre-månadersperiod (det finns en studie som säger att det tar 21 dagar att bli av med en ovana, men jag skulle nog säga det tredubbla när det gäller matmissbruk) ska ha noll-tolerans mot snabbmat, att inte äta mer än en portion, att inte äta i smyg och självklart inte äta godis, chips eller läsk och liknande.

Sätt upp en konkret handlingsplan, när du ska börja och när tre-månadersperioden är slut. Fördela över veckor och skriv upp vad du ska äta till frukost, lunch och middag och vad du får äta som mellanmål om suget sätter in. Det kan kännas jobbigt att göra men det är nödvändigt för ditt tillfrisknande. Det ger dig överblick och får dig att känna mer kontroll över matintaget. Handla en vecka i taget och gärna när du är mätt så du slipper frestas av bullpåsar och chokladkakor som annars lätt kan slinka ned i kundvagnen.

Skriv också ner dina framgångar. Har du lyckats motstå godis eller stått på dig och tackat nej när någon trugat? Skriv ner dina framgångar hur små de än kan tyckas, det kommer att stärka din självkänsla och göra dig stolt över att du tagit kontrollen i de situationerna.

Börja gärna med någon form av träning, det kommer att ge dig energi och bättre hälsa. Du måste inte börja med att gå på gym och lyfta skrot eller hoppa på en aerobic-kurs. Ta en kort promenad, gå av en t-banestation tidigare och gå till jobbet/skolan den sista biten. Ta trapporna istället för rulltrappan eller hissen. Du märker snabbt att du får bättre ork och mer energi utav de här korta insatserna.

Du är nu på väg att bli av med ditt matmissbruk och om du råkar åka dit eller om det känns jobbigt, ta en dag i taget om det behövs. Ge inte upp om du får ett återfall. Du kanske inte går och lägger dig och har följt ditt schema men du har en ny chans nästa dag. Anklaga inte dig själv, förlåt dig om du misslyckas i början, säg till dig själv att du kan bättre och att du är värd att bli fri från ditt matmissbruk. Det är du som har kontrollen.